Geld uitlenen: Het Gevaar

Zoals het oude grapje gaat: als je je schoonbroer €50 leent en hij kijkt je nooit meer aan, was het de investering waard?

De grap kan grappig zijn, maar om dit in de praktijk te ervaren is minder leuk. Geld lenen aan vrienden of familie is een onverstandige keuze.

Iemand die geld leent aan een dierbare heeft zijn hart – niet zijn hoofd – op de juiste plaats. Het is OK om geld te geven, maar geld lenen aan iemand met wie je een relatie hebt zal leiden tot gebroken harten en een gebroken portemonnee. Bekijk de statistieken van een recente geld etiquette enquête:

  •                57% van de mensen zeiden dat ze een vriendschap of relatie geruïneerd hebben omdat de ene persoon niet de andere had terugbetaald.
  •                Bijna 50% hebben $ 100 of meer uitgeleend om iemand te helpen, maar 55% kregen niets terugbetaald.
  •                71% leende geld aan directe familieleden, 57% aan familie, en 54% aan vrienden.

Een feit wat niet in de enquête geciteerd genoemd wordt is dat een Kerst diner 100% beter smaakt als vrienden of familieleden elkaar geen geld schuldig zijn. Eten met je baas is nou eenmaal anders dan het eten met je familie.

Zelfs sommige leden van MyTotalMoneyMakeover.com voelen de druk. In een recente opiniepeiling, 51% zei dat ze geld hebben uitgeleend en nooit zijn terugbetaald, 6% zeiden dat ze zelf in de situatie zitten op dit moment, en de resterende 43% lenen bij voorbaat geen geld uit.

Geleend geld zorgt voor ongemakkelijke relaties.  Ouders die hun pasgetrouwde dochter en haar man helpen met de aanbetaling voor een huis denken dat ze de nieuwe familie helpen. Maar gauw zullen ze het jonge paar afkeurende blikken geven wanneer een aanstaande vakantie belangrijker wordt dan de terugbetaling van de lening. Dit leidt tot niets dan wrok en pijn aan beide kanten.

Doe dit niet met mensen en relaties die iets voor je betekenen. Als iemand in werkelijke nood zit, het is geweldig om te helpen. Als je met geld helpt, geef het dan als geschenk in plaats van een lening. Je houdt relaties sterk als er geen schuld boven het hoofd hangt.